Rouwkleed voor nieuw hospice

zaterdag, 18 december, 2010

Woensdag 15 december 2010 Trefpunt Houten

Marianne van Miltenburg zag enkele maanden geleden op televisie een uitzending van het programma Kruispunt over een hospice. “Mijn aandacht werd getrokken door de quilt die over de kist gedrapeerd lag toen deze door de gang het hospice uitgedragen werd. Mijn eerste gedachte was ‘misschien is dat ook iets voor ons hospice in Houten’.Ze legde haar idee voor aan zowel hospice Kromme Rijnstreek als de leden van de Houten Klosjes-quiltclub waar ze lid van is en kreeg van beide kanten enthousiaste reacties. Ze vroeg medeleden Ronel Pistorius, Gerry van Dam en Marja Klever haar te helpen met organiseren. Samen met Ronel zocht Marianne een patroon en de stof uit, waarbij ze voor ogen hielden dat het voor iedereen, jong of oud, geschikt moest zijn. “Het moest niet te droevig zijn. Daarom heb ik gekozen voor een motief met bloemen die de quilt opfl euren.” Ze knipte de stof in kleine lapjes en verdeelde deze onder de quiltsters.
In totaal werkten zeventien mensen aan de quilt. Quilten is een eeuwenoude techniek waarbij verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid.
>> samen werkten zeventien vrouwen aan de fleurige quilt
De lappendeken die ontstaat wordt op een onderdeken genaaid en doorgepit. Het resultaat is een dikke, zachte quilt, vaak voorzien van mooie motieven. Marianne is een doorgewinterde quiltster, ze beoefent het ambacht inmiddels bijna twintig jaar en maakte van pannenlap tot beddensprei, van kerstkleed tot kussenhoes. Aan de muur (op de foto nog net rechts te zien) hangt een kleurig schilderij dat een quilt blijkt te zijn. Een waar kunstwerk waarop Masai-vrouwen staan afgebeeld. “En nu ben ik bezig met een quilt voor een weeshuis in Brazilië, ook om aan de muur te hangen. Met vogels en vlinders en bloemen, heel kleurig.” De quilt voor het hospice is inmiddels bijna klaar. De lapjes die de zeventien vrouwen maakten kwamen terug bij Marianne, die ze tot één groot kleed naaide en op een onderkleed vastmaakte. Het quilten, of doorpitten zoals het ook genoemd wordt is gedaan, alleen de donkere rand moet er nog opgezet worden. Het is een ingetogen rouwkleed geworden, dat mooi zal staan over een lijkkist, of op bed als de overledene ligt opgebaard. Marianne: “Het hospice heeft vier kamers, misschien gaan we er nog meer maken. Voor iedere kamer eentje, dat zou mooi zijn.” Deze eerste rouwquilt zal in het
voorjaar worden aangeboden, voordat het hospice zijn deuren aan de Kruisboog opent. ‘Houten Klosjes’ hebben geen eigen
website.

Voor meer informatie over quilten: www.quiltersgilde.nl

Lees dit nieuwsbericht in een Word-document