Hospice Kromme Rijnstreek kan aan het werk

donderdag, 8 april, 2010

REGIO – Maatschappelijk Ondernemen Houten en NL.DOET kreeg een extra dimensie toen Edwin Pijpers het handboek met de beschrijving van het primaire proces overhandigde.

Links Edwin Pijpers (organisatieadviseur) en rechts Marianne  Harterink (vice-voorzitter Hospice Kromme Rijnstreek)

Links Edwin Pijpers (organisatieadviseur) en rechts Marianne Harterink (vice-voorzitter Hospice Kromme Rijnstreek)

Donderdag 18 maart vond de afsluiting plaats van een lang proces van praten, denken en overleggen tussen Hospice Kromme Rijnstreek en een team van medewerkers van Adviesbureau Laagland’advies, Usus en Atrivé onder leiding van Herman Bezema. Hieruit is een werkzaam rapport met het primaire proces van Hospice Kromme Rijnstreek voortgekomen. Directeur Mieke Hanemaayer sprak namens het adviesbureau: “Vanuit onze kennis en deskundigheid willen wij in de Houtense samenleving onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Wij zijn een bijzonder bedrijf; alle medewerkers zijn eigenaar. Wij richten ons op advisering in de keten wonen, zorg en welzijn. Maatschappelijke ondernemingen kunnen voor vele professionele vraagstukken bij ons terecht”.

Marianne Harterink sprak namens Hospice Kromme Rijnstreek: “Vier jaar geleden hebben we het initiatief genomen tot de oprichting van een hospice. We hebben veel gedacht en gesproken over onze missie en visie. Onder leiding van Anita Lahuis van Usus hebben we kernwaarden verbonden aan die missie en visie, die uitgedragen kunnen worden en doorgevoerd in de hele organisatie. Onze kernwaarden zijn: Thuis, Warmte en Zorgvuldig. Thuis wil ondermeer zeggen: Wij vinden het belangrijk dat u zich thuis voelt in ons hospice. Alles kan, mits… Warmte: U wilt zoveel mogelijk uzelf kunnen zijn. Wij bieden één op één aandacht en ondersteuning. Zorgvuldig: ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’. Wij waarborgen de privacy van onze gasten. Hester Wolters zorgde voor een functiebeschrijving van de toekomstige manager.

Edwin Pijpers werkte als organisatieadviseur de kernkwaliteiten uit voor het primaire proces en bundelde dit alles in een overzichtelijk en toegankelijk handboek. Hij hoopt dat het resultaat gedeeld gaat worden. Niet als blauwdruk, maar als start van een dialoog tussen mensen.

Het handboek werd overhandigd aan Marianne Harterink, die de medewerkers van het adviesbureau prees en beloofde het werk te delen met andere organisaties.

Voor het Hospice gaat het werk nu beginnen: volgende week start de opleiding van ruim 80 vrijwilligers en eind van het jaar wil het hospice in een prachtig nieuw pand op de Kruisboog operationeel zijn.

Bronvermelding ’t Groentje 24 maart 2010