Hospice Kromme Rijnstreek in Houten van start

zaterdag, 12 juni, 2010

Hanne Vos (l) en Marianne Harterink(r)

Hanne Vos, één van de drie dames die het initiatief voor het hospice nam: “Het wordt een rustige, huiselijke sfeer in dit hospice. We noemen het een bijna-thuis-huis. We hebben ruimte voor vier mensen. Ze krijgen ieder een eigen slaap- en zitkamer en eigen badkamer. Dat is best uniek. Alle vier de kamers zijn op de begane grond en er is toegang tot de tuin. We hebben 90 vrijwilligers die we al getraind hebben. Naast de vrijwilligers huren we een verpleegkundig team in die op oproepbasis een aantal momenten per dag professionele hulp zal bieden. Elke nacht zal er een verpleegkundige zijn. Het wordt dus een low care hospice”.
Hanne Vos, Marianne Harterink en Ria Mulders begonnen vijf jaar geleden met een droom die nu werkelijkheid is. Aanleiding was een schrijnende situatie van een gezamenlijke kennis die destijds een geliefde moest missen. “Was er maar een hospice in deze regio” verzuchtte de man. Hanna, die 17 jaar manager van een verpleegafdeling was geweest zocht contact met buurvrouw Harterink die werkzaam was in de P&O sfeer en Ria Mulders versterkte het team als verpleegkundige van het UMC. Met z’n drieën gingen ze netwerken. Hanna: “De gouden greep was de Rotary in Houten. Door de Rotary, waar veel mensen bij elkaar zitten met maatschappelijk know-how, heeft ons enorm geholpen. Zonder de Rotary was het zover niet gekomen. Ons hospice is helemaal particulier gefinancierd, we hebben geen subsidie”. Ook de kerken hebben het plan goed gedragen volgens Hanna. De bouw is begonnen en als alles volgens schema verloopt zullen de eerste gasten ontvangen kunnen worden in januari 2011.
Bron: ’t Groentje, Theone Bakker