Drukke open dagen hospice

zaterdag, 19 maart, 2011

Bron : Marlène van Vijfeijken, Trefpunt 16 maart 2011
Nieuwsgierigheid. Dat was voor de meeste mensen de belangrijkste reden om de open dagen van het Hospice Kromme Rijnstreek te bezoeken. Honderden belangstellenden kwamen naar het hospice en keken hun ogen uit. Bestuursleden en vrijwilligers leidden de bezoekers rond. Donderdag 10 maart werd het hospice officieel geopend door Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De officiële opening was alleen voor genodigden. Vrijdag en zaterdag was iedereen uit de wijde omgeving welkom om de prachtige nieuwe instelling te komen bezichtigen. En dat gebeurde volop. Het hospice biedt plaats aan vier gasten. Iedere gast heeft zijn eigen appartement, bestaande uit een slaapkamer met schuifpui die toegang biedt tot een privé-terras met uitzicht op de tuin, een woonkamer met slaapbank en keukenblok en een badkamer. Verder zijn er gedeelte ruimtes, zoals een algemene huiskamer met open haard, een woonkeuken en een stiltekamer waar mensen zich even kunnen terugtrekken.
“DIT HOSPICE IS EEN VERRIJKING. DE DOOD HOORT BIJ HET LEVEN”.
Op de bovenverdieping van het hospice is een extra kamer, een werkkamer voor de medewerkers en een zaal voor vergaderingen of cursussen. De kamers zijn tot in de puntjes verzorgd. Aan werkelijk alles is gedacht. Bezoekers waren dan ook onder de indruk. “Ik wist niet wat ik moest verwachten”, vertelt Lida. “Maar ik ben onder de indruk. Dit hospice is een verrijking voor Houten. De dood hoort bij het leven. Mensen kunnen hier op een waardige manier sterven. Ze kunnen hier zichzelf blijven.” Ook Willy was heel benieuwd toen ze las van de open dag. “Ik wilde meteen kijken. Het is hier heel mooi. Het doet warm aan en dat geeft een goed gevoel.” Veel bezoeker hielden nadrukkelijk rekening met de mogelijkheid later zelf ook in een hospice terecht te komen: “Dit is waar je toekomst misschien ligt. Nu is een uitgelezen mogelijkheid om te kijken. Volgende maand stap je hier niet zo maar binnen.” Het hospice draait voornamelijk op vrijwilligers. “De meeste vrijwilligers werken in de zorg”, zegt Patricia Boegborn, vrijwilligerscoördinator. “Daarnaast werken vrijwilligers in de schoonmaak, als gastvrouw, als tuinman, in de keuken en als logistiek medewerker.” Professionele zorg wordt geleverd door de eigen huisarts. Door samenwerking met Zorgspectrum is verpleegkundige zorg gewaarborgd en ’s nachts is altijd een verpleegkundige aanwezig. De afgelopen dagen hebben de vrijwilligers proefgedraaid. “We deden of we al in bedrijf waren”, zegt Patricia. “Zo heeft iedereen het hospice goed leren kennen.” Morgen komen de eerste gasten.
WAT IS EEN HOSPICE? In het hospice worden mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden tot hun dood verzorgd. Het accent ligt op pijnbestrijding en goede verpleging in een open en huiselijke sfeer. Het hospice is daarmee een aanvulling op de bestaande zorg. Vrijwilliger worden? Kijk op www. hospice-krommerijn.nl