Adopteer een bijna-thuis-huis-steen

donderdag, 17 december, 2009

Anton Brinkhof en Anton BosboomREGIO – ‘Samen Bouwen aan het Hospice’. Onder dat motto biedt de stichting Vrienden van het Hospice Kromme Rijnstreek vanaf half december bouwstenen aan ter adoptie. Wie het aanstaande bijna-thuis-huis een goed hart toedraagt, kan al voor tien euro een stukje hospice onder zijn hoede nemen. De stenen moeten van de hand gaan op (kerst)markten, braderieën en in winkelcentra.

Eerst maar even een misverstand uit de wereld helpen: het toekomstige hospice aan de Houtense Kruisboog is niet ‘al helemaal betaald’. ‘We hebben anderhalf miljoen euro bijeengebracht voor grond en bouw’, zegt Anton Bosboom, secretaris van de Hospice-vriendenstichting, ‘maar dat is niet óns geld. We hebben het kunnen lenen van tien particulieren, mensen die het net als wij belangrijk vinden dat er in deze regio een hospice komt. In een tijd waarin je bij de bank niet voor zulke transacties hoeft aan te kloppen, zijn we daar heel dankbaar voor. Maar die particulieren vertrouwen er wél op hun geld weer terug te zien.’

Afgesproken is dat de vriendenstichting het leenbedrag na tien jaar aflost. Rente meegerekend moeten de vrienden daarmee jaarlijks een bedrag van honderdvijftig- tot tweehonderdduizend euro op tafel zien te krijgen. ‘Zonder steun van de bevolking zal dat niet lukken’, benadrukt Bosboom. ‘We hebben een zware last op de nek en we hopen van harte dat de inwoners van de Kromme Rijnstreek die samen met ons willen dragen. De hospiceleiding moet straks zijn handen vrij hebben voor de dagelijkse zorg, vinden wij, in plaats van zich om geldzaken te hoeven bekommeren.

‘Lapje grond’ De komende tijd worden daarom alle zeilen bijgezet. Allereerst lanceert de stichting op zaterdag 19 december de actie ‘Samen Bouwen aan het Hospice’. Bosboom: ‘Op marken, braderieën en in winkelcentra zijn we vertegenwoordigd met een duidelijke herkenbare hospice-kraam. Daar bieden vrijwilligers stenen en vierkante meters grond aan ter adoptie.’  De stenen gaan een tientje kosten, voor een lapje grond wordt 125 euro gerekend. In ruil verstrekt de vriendenstichting elke koper een certificaat-op-naam, handig voor wie de gift fiscaal wil aftrekken. ‘Het hospice verrijst op 2208 vierkante meter eigen grond’, rapporteert Bosboom, ‘en er worden tienduizenden bakstenen in verwerkt. Dus er vallen aardig wat certificaten aan de man te brengen’.

Bedrijfsleven uitnodigen In totaal moet de startactie zo’n vijftig- tot vijfenzeventigduizend euro opleveren. Maar daarbij kan het niet blijven. Financieel deskundige Anton Brinkhof, eveneens verbonden aan de vriendenstichting, onthult dat een volgende actie al in voorbereiding is. ‘Halverwege 2010 willen we ook het bedrijfsleven in de Kromme Rijnstreek uitnodigen zich over een stukje hospice te ontfermen. Het idee is dat bedrijven voor vijf jaar de exploitatiekosten voor hun rekening kunnen nemen van bijvoorbeeld een gastenkamer, een logeerkamer of de keuken.’ Ook particuliere donateurs zijn natuurlijk meer dan welkom. Brinkhof: ‘We hopen een flink aantal “vrienden van het hospice” aan te kunnen trekken, die het huis aan de Kruisboog jaarlijks steunen met een zelf te bepalen bedrag. En gelet op het enthousiasme dat we tot nu toe ontmoeten, heb ik daar ook wel vertrouwen in.’

Voor wie nu al vriend wil worden: alle benodigde informatie is te vinden op website hospice-krommerijn.nl. (Simon Knepper)

Bron: Houtens Nieuws 2 december 2009.