Archief van augustus, 2017

Sterrenkok André van Doorn steekt kookbrigade hospice hart onder de riem

donderdag, 31 augustus, 2017

In Houten is één restaurant met een Michelinster, Kasteel Heemstede. SVH Meesterkok André van Doorn heeft er samen met zijn echtgenote de leiding.  Als kookvrijwilliger vroeg ik mij af hoe hij ons werk in het hospice zou aanpakken. Ik heb hem in zijn restaurant bezocht en geïnterviewed.

Het contrast kan bijna niet groter zijn. Hij kookt met een getrainde brigade in een professionele keuken voor gezonde vrolijke mensen. Wij staan er vaak alleen voor in een eenvoudig uitgeruste keuken en koken voor ernstig zieke mensen. Ga er maar aanstaan! Ik leerde in een uurtje meer dan tijdens menige kostbare kookworkshop. André is een heel toegankelijke man en een geweldige verteller als er nieuwsgierigheid naar zijn vak wordt getoond.

Allereerst spreekt hij zijn respect en waardering uit voor ons werk. André heeft overigens in het verleden al veel betekend voor het hospice en ook dit jaar stelt hij voor onze loterij een zeven gangen menu voor vier personen ter beschikking!

Hij geeft tal van voorbeelden van spannende situaties waarin je terecht kan komen als je er alleen voor staat. Soms ben je afhankelijk van hele onbenullige zaken of het nou kasteel Heemstede of de keuken in het hospice betreft. Voorbereidingen zijn cruciaal, ook in zijn restaurant weet hij niet vooraf wat mensen zullen kiezen, dus er staat vanalles gereed om binnen korte tijd te kunnen leveren.  

André: “Koks zijn eigenwijs, en dat moet je vooral niet willen veranderen! Zolang je uit je hart kookt voor je gasten, doe je het goed.”  

Er komen inspirerende voorbeelden van bereidingen voorbij die in onze situatie tijdsbesparend kunnen zijn. Tips en kennis die hij graag op een of andere manier met onze kookbrigade wil delen.
Dat gaan we dan ook doen.
Binnenkort vergaderen de kookvrijwilligers en vooraf kunnen zij hun vragen op André afvuren. Zo doet hij een extra bijdrage in het kader van het thema van de week van het hospice eind september, “Wat heb jij over voor het hospice?”.

Het was een geweldige ontmoeting! Bij vertrek schudden wij de hand en krijgen we nog een mooi toetje mee. “Heel veel succes met jullie mooie werk, ik ben trots op jullie”.

Met zo’n compliment van een sterrenkok ga je de volgende keer toch nóg gemotiveerder aan de slag?

Week van het Hospice 2017

dinsdag, 29 augustus, 2017