Archief van januari, 2014

Bestuur Hospice Kromme Rijnstreek neemt afscheid van twee kanjers ‘Deze mensen hebben meer gegeven dan eigenlijk kon’

donderdag, 16 januari, 2014

Bron: Houtens Nieuws, ’t Groentje 15 januari 2014

Anton Bosboom en Marianne Harterink (beide in het midden) werden in het zonnetje gezet met een prachtig kunstwerk van keramiek, met de toepasselijke titel ‘Zorgzaamheid’. Geheel links op de foto de trotse echtgenote van Anton, en geheel rechts Marian van der Steenhoven, de keramiste die de kunstwerken maakte. foto: Sven Verbeek

Anton Bosboom en Marianne Harterink (beide in het midden) werden in het zonnetje gezet met een prachtig kunstwerk van keramiek, met de toepasselijke titel ‘Zorgzaamheid’. Geheel links op de foto de trotse echtgenote van Anton, en geheel rechts Marian van der Steenhoven, de keramiste die de kunstwerken maakte. foto: Sven Verbeek

HOUTEN / REGIO – Vorige week namen bestuur en vrijwilligers van het Hospice Kromme Rijnstreek tijdens een gezellige Nieuwjaarsontmoeting afscheid van twee bestuurlijke ‘kanjers’. Marianne Harterink droeg de voorzittershamer van de stichting Hospice Kromme Rijnstreek over aan Lex Goudswaard, en Anton Bosboom nam afscheid van de Vrienden van het Hospice. Beiden werden uiteraard flink in het zonnetje gezet!

“Deze mensen hebben meer gegeven dan eigenlijk kon”, zo omschreef oud-bestuurder Gijs Kok de inzet die Marianne en Anton, ieder op hun eigen manier, voor het hospice hebben getoond.

Marianne was eigenlijk vanaf het eerste moment betrokken bij de realisatie en later de exploitatie van het hospice. Dat deed ze in verschillende functies binnen projectgroep en bestuur. Marianne: “Ik ben werkelijk heel trots op wat we hebben bereikt. Het is natuurlijk nooit af, maar er stáát een complete organisatie. Een fantastische groep vrijwilligers, een team deskundigen, en een ontzettend mooi, warm en gastvrij gebouw. Het hospice heeft echt al een plek verworven in de Kromme Rijnstreek. In alle plaatsen is er aandacht en zijn er vrijwilligers die dit project ondersteunen. Veel mensen voelen zich enorm betrokken en dat vind ik heel bijzonder.”

Op de vraag of loslaten niet moeilijk is, antwoordt Marianne nuchter: “Er blijven ervaren en betrokken mensen in het bestuur. Vernieuwing is goed, en ik ben absoluut niet bang voor verandering. Bovendien is iedereen goed doordrongen van de missie en de visie op het hospice, dus daar heb ik het volste vertrouwen in.”

De andere ‘kanjer’ die in het zonnetje werd gezet was Anton Bosboom. Hij was vanaf het prille begin actief bezig met het werven van fondsen om de zaak voor elkaar te krijgen. Zelfs toen het hospice er al stond, wist hij van geen ophouden. “En dat is nog steeds nodig”, vertelt Anton. “De exploitatie kost ook geld, ondanks dat we enorm veel goede vrijwilligers hebben. Daarnaast willen we graag een stuk van de schuld op de hypotheek inlossen, zodat het hospice ook in de toekomst niet in gevaar komt. De financiële positie kan altijd beter!”

Van Anton kwam daarom ook het idee om een Beschermgilde op te richten, en dat werpt inmiddels ook zijn vruchten af. Steeds meer ondernemers en inwoners willen graag ambassadeur zijn van het hospice, en vinden het een eer om het hospice te kunnen ondersteunen. “Hiervoor blijf ik me graag inzetten, zij het dan niet meer als bestuurslid van de Vrienden van het hospice”, aldus Anton. “Maar gewoon… als vrijwilliger!”

Meer informatie over het Hospice Kromme Rijnstreek (en de mogelijkheden om dit initiatief te ondersteunen) vindt u op www.hospice-krommerijn.nl. (SV)