Archief van maart, 2011

Cheque van €1000,- geschonken door SV Houten

donderdag, 31 maart, 2011

v.l.n.r. Gert Wildvank, Anton Bosboom en Rob Klerkx

Op vrijdag 18 maart 2011 werd door voetbalvereniging SV Houten het nieuwe kunstgrasveld in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester C. Lamers en wethouder H. Geerdes.Vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid besloot SV Houten een bijdrage te leveren aan de inrichting van het nieuw gebouwde Hospice Kromme Rijnstreek. In plaats van de ontvangst van cadeaus werd er een inzameling gehouden onder de leden en supporters. Het resultaat daarvan was de overhandiging van een cheque van 1000 euro door voorzitter Gerd Wildvank van SV Houten aan Anton Bosboom van de Vrienden van Hospice Kromme Rijnstreek en Rob Klerkx van de Stichting Hospice Kromme Rijnstreek.

Drukke open dagen hospice

zaterdag, 19 maart, 2011

Bron : Marlène van Vijfeijken, Trefpunt 16 maart 2011
Nieuwsgierigheid. Dat was voor de meeste mensen de belangrijkste reden om de open dagen van het Hospice Kromme Rijnstreek te bezoeken. Honderden belangstellenden kwamen naar het hospice en keken hun ogen uit. Bestuursleden en vrijwilligers leidden de bezoekers rond. Donderdag 10 maart werd het hospice officieel geopend door Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De officiële opening was alleen voor genodigden. Vrijdag en zaterdag was iedereen uit de wijde omgeving welkom om de prachtige nieuwe instelling te komen bezichtigen. En dat gebeurde volop. Het hospice biedt plaats aan vier gasten. Iedere gast heeft zijn eigen appartement, bestaande uit een slaapkamer met schuifpui die toegang biedt tot een privé-terras met uitzicht op de tuin, een woonkamer met slaapbank en keukenblok en een badkamer. Verder zijn er gedeelte ruimtes, zoals een algemene huiskamer met open haard, een woonkeuken en een stiltekamer waar mensen zich even kunnen terugtrekken.
“DIT HOSPICE IS EEN VERRIJKING. DE DOOD HOORT BIJ HET LEVEN”.
Op de bovenverdieping van het hospice is een extra kamer, een werkkamer voor de medewerkers en een zaal voor vergaderingen of cursussen. De kamers zijn tot in de puntjes verzorgd. Aan werkelijk alles is gedacht. Bezoekers waren dan ook onder de indruk. “Ik wist niet wat ik moest verwachten”, vertelt Lida. “Maar ik ben onder de indruk. Dit hospice is een verrijking voor Houten. De dood hoort bij het leven. Mensen kunnen hier op een waardige manier sterven. Ze kunnen hier zichzelf blijven.” Ook Willy was heel benieuwd toen ze las van de open dag. “Ik wilde meteen kijken. Het is hier heel mooi. Het doet warm aan en dat geeft een goed gevoel.” Veel bezoeker hielden nadrukkelijk rekening met de mogelijkheid later zelf ook in een hospice terecht te komen: “Dit is waar je toekomst misschien ligt. Nu is een uitgelezen mogelijkheid om te kijken. Volgende maand stap je hier niet zo maar binnen.” Het hospice draait voornamelijk op vrijwilligers. “De meeste vrijwilligers werken in de zorg”, zegt Patricia Boegborn, vrijwilligerscoördinator. “Daarnaast werken vrijwilligers in de schoonmaak, als gastvrouw, als tuinman, in de keuken en als logistiek medewerker.” Professionele zorg wordt geleverd door de eigen huisarts. Door samenwerking met Zorgspectrum is verpleegkundige zorg gewaarborgd en ’s nachts is altijd een verpleegkundige aanwezig. De afgelopen dagen hebben de vrijwilligers proefgedraaid. “We deden of we al in bedrijf waren”, zegt Patricia. “Zo heeft iedereen het hospice goed leren kennen.” Morgen komen de eerste gasten.
WAT IS EEN HOSPICE? In het hospice worden mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden tot hun dood verzorgd. Het accent ligt op pijnbestrijding en goede verpleging in een open en huiselijke sfeer. Het hospice is daarmee een aanvulling op de bestaande zorg. Vrijwilliger worden? Kijk op www. hospice-krommerijn.nl

Hospice geopend

zaterdag, 19 maart, 2011

v.l.n.r. Piet Tulner, Paul van Eyk, Hanne Vos, Andre Kok en Anton Brinkhof

Bron:Jan de Jong, Trefpunt 16 maart 2011
Na vijf jaar voorbereiding was het donderdag 10 maart eindelijk zover,dat Hospice Kromme Rijnstreek officieel kon worden geopend.De openingshandeling werd verricht door Piet Tulner, voorzitter bouwcommissie en penningmeester bestuur Stichting, Paul van Eyk, architect Bureau van der Zee, Hanne Vos, voorzitter bestuur Stichting, André Kok, projectleider nieuwbouw, Anton Brinkhof, adviseur bestuur en Gijs Kok, voorzitter Vrienden van Hospice. Vóór de openingsceremonie was er bijeenkomst in de naastgelegen kerkcentrum De Lichtboog. De heer Gijs Kok sprak uit, dat voor velen een droom werkelijkheid is geworden. “En dat is gelukt door passie en doorzettingsvermogen”. In het hospice kunnen cliënten, voor wie het einde van het leven nabij is, in een huiselijke sfeer en in alle rust en veiligheid op een menswaardige en respectvolle wijze afscheid nemen van het leven. Onder het gehoor was ook de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw Veldhuijzen van Zanten-Hylnner. Zij was tevoren rondgeleid in het hospice en zei in haar toespraak dat ze onder de indruk is van de warme en hartelijke omgeving.
“Het is de sfeer die ik ook in dit gezelschap merk, van mensen die er iets voor over hebben om wat goeds neer te zetten.” Ze wenste dat dit hospice een groot geluk zal brengen in de gemeenschap. Hierna konden de genodigden een kijkje nemen in het gebouw. Alom viel er veel waardering te horen over de prachtige inrichting en de gezellige sfeer.
Een filmpje staat op:www.omroephouten.nl

Hospice Kromme Rijnstreek geopend

zaterdag, 19 maart, 2011

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten met een bos bloemen bij de opening van het hospice

HOUTEN – Afgelopen donderdag werd het hospice aan de Handboog in Houten officieel geopend. De opening werd kracht bijgezet door de aanwezigheid van mevrouw M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het hospice kreeg een aantal cadeau’s zoals een quilt gemaakt door de dames van ” de Houten Klosjes’, een prachtig beeld voor in de stiltetuin en een cheque van ‘de Vrienden van het dorp Odijk. Uitsluitend genodigden waren aanwezig bij de opening.Na de opening konden genodigden onder het genot van een glas wijn de kamers van het hospice bekijken. Elke kamer is voorzien van een grote badkamer en een annex huiskamer met keukenblok. Er zijn vier kamers voor cliënten die hun laatste dagen hier verzorgd kunnen worden. De aankleding van het hospice is luxe te noemen.
Afgelopen vrijdag en zaterdag konden geïnteresseerden het hospice komen bekijken. Zo’n 2000 mensen maakten van deze gelegenheid gebruik. Het Rode Kruis Houten nam enige jaren geleden het initiatief om te komen tot een hospice. Rotaryclub Houten verbond zich aan het project en heeft veel middelen ingezameld, maar ook bedrijven, verenigingen en particulieren droegen een steentje bij.

Bron: ’t Groentje, 16 maart 2011

Open Dagen vrijdag 11 en zaterdag 12 maart Hospice Kromme Rijnstreek

donderdag, 3 maart, 2011

Persbericht ’t Groentje, 02-03-2011
HOUTEN – Na jarenlange voorbereiding is het eindelijk zover! Het Hospice Kromme Rijnstreek is gereed en kan vanaf 17 maart 2011 de eerste gasten ontvangen.

Op 10 maart a.s. vindt de officiële opening plaats door Mevrouw M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze officiële opening zal uitsluitend door genodigden worden bijgewoond. Gedurende twee Open Dagen op vrijdag en zaterdag 11 en 12 maart is iedereen uit de wijde omgeving van 11.00 uur tot 16.30 uur van harte welkom om deze prachtige nieuwe instelling te komen bezichtigen. Tijdens een rondleiding zullen bestuursleden en vrijwilligers aanwezig zijn om uitvoerige informatie te geven over de doelstellingen en de mogelijkheden van het hospice. De bezoekers krijgen daardoor een goed beeld van de wijze waarop aan de nieuwste opvattingen over de gastvrijheid en verzorging in een hospice vorm is gegeven. Het adres van het hospice is: Handboog 8, 3994 AD Houten. Het is bereikbaar vanaf de Rondweg Houten via de afslag Sportterrein ‘De Kruisboog’. Voor de exploitatie en instandhouding van dit gloednieuwe hospice zal nog jarenlang veel financiële ondersteuning nodig zijn van iedereen in de Kromme Rijnstreek. Op de website: hospice-krommerijn.nl staat alle actuele informatie over het hospice en over de wijze waarop men deze financiële ondersteuning kan verlenen.
Wat is een hospice?
In het hospice worden mensen met een levensverwachting van maximaal drie maanden tot hun dood verzorgd. Het accent ligt op pijnbestrijding en goede verpleging in een open en huiselijke sfeer.
Persbericht ’t Groentje, 02-03-2011