Archief van december, 2010

Gezellige kerstborrel voor vrijwilligers

zondag, 19 december, 2010

De enorme sneeuwval bleek vrijdag 17 december jl. absoluut geen belemmering voor de vele vrijwilligers van het hospice Kromme Rijnstreek voor het bijwonen van de Kerstborrel, die werd aangeboden door beide besturen ter afsluiting van het jaar. Voorzitter Hanne Vos sprak dan ook haar waardering uit voor deze opkomst en merkte terecht op, dat ook hieruit weer geconcludeerd kan worden dat deze vrijwilligers het hospice een zeer warm hart toedragen.
In 2010 zijn zo’n tachtig vrijwilligers getraind. Ze zijn voorbereid om aan de slag te gaan wanneer het hospice begin 2011 haar deuren opent. Hanne wees er dan ook nog nadrukkelijk op dat het nu echt gaat beginnen en dat de warmte die we willen uitstralen straks ook daadwerkelijk voelbaar moet zijn.

De voorzitter van de Stichting Vrienden van het Hospice Kromme Rijnstreek, Gijs Kok, gaf een toelichting op de gepasseerde bouwfases. Op de achtergrond werden hiervan beelden getoond, zoals de eerste paal, de bouwvergaderingen en het bereiken van het hoogste punt. Begin januari 2011 wordt het gebouw opgeleverd en kan men aan de uiteindelijke inrichting beginnen. De nieuwsgierig gemaakte vrijwilligers mochten alvast een kijkje nemen. Twee leden van de bouwcommissie, Andre Kok en Piet Tulner, gaven een rondleiding.
Het wordt een prachtig nieuw pand met een modern klassieke warme inrichting. Ook aan de aanleg en inrichting van de tuin wordt veel aandacht besteed, zodat het hospice straks een prachtig complex wordt waar de gasten zich ongetwijfeld thuis zullen voelen.
Circa half maart wordt de officiële opening gepland.

Verder is deze middag ook het samenwerkingscontract getekend door Gert Jan Waterink, Raad van Bestuur stichting Zorgspectrum in Nieuwegein. De beide coördinatoren Ans Geurts en Johanna Castrop zijn tijdens deze bijeenkomst voorgesteld.

Bij vertrek kreeg iedereen een boekje cadeau waarin een vrijwilligster haar ervaring beschrijft over het werken in een hospice. Wat kom je tegen, hoe ga je daarmee om, hoe vind je de juiste innerlijke houding en wat leer je ervan. Het boekje heeft de toepasselijke titel:
De cirkel voltooien, levenslessen in het hospice.

Beide besturen van Hospice Kromme Rijnstreek wensen allen die het hospice een warm hart toedragen:

‘Fijne Kerstdagen en een Voorspoedig 2011’

Rouwkleed voor nieuw hospice

zaterdag, 18 december, 2010

Woensdag 15 december 2010 Trefpunt Houten

Marianne van Miltenburg zag enkele maanden geleden op televisie een uitzending van het programma Kruispunt over een hospice. “Mijn aandacht werd getrokken door de quilt die over de kist gedrapeerd lag toen deze door de gang het hospice uitgedragen werd. Mijn eerste gedachte was ‘misschien is dat ook iets voor ons hospice in Houten’.Ze legde haar idee voor aan zowel hospice Kromme Rijnstreek als de leden van de Houten Klosjes-quiltclub waar ze lid van is en kreeg van beide kanten enthousiaste reacties. Ze vroeg medeleden Ronel Pistorius, Gerry van Dam en Marja Klever haar te helpen met organiseren. Samen met Ronel zocht Marianne een patroon en de stof uit, waarbij ze voor ogen hielden dat het voor iedereen, jong of oud, geschikt moest zijn. “Het moest niet te droevig zijn. Daarom heb ik gekozen voor een motief met bloemen die de quilt opfl euren.” Ze knipte de stof in kleine lapjes en verdeelde deze onder de quiltsters.
In totaal werkten zeventien mensen aan de quilt. Quilten is een eeuwenoude techniek waarbij verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid.
>> samen werkten zeventien vrouwen aan de fleurige quilt
De lappendeken die ontstaat wordt op een onderdeken genaaid en doorgepit. Het resultaat is een dikke, zachte quilt, vaak voorzien van mooie motieven. Marianne is een doorgewinterde quiltster, ze beoefent het ambacht inmiddels bijna twintig jaar en maakte van pannenlap tot beddensprei, van kerstkleed tot kussenhoes. Aan de muur (op de foto nog net rechts te zien) hangt een kleurig schilderij dat een quilt blijkt te zijn. Een waar kunstwerk waarop Masai-vrouwen staan afgebeeld. “En nu ben ik bezig met een quilt voor een weeshuis in Brazilië, ook om aan de muur te hangen. Met vogels en vlinders en bloemen, heel kleurig.” De quilt voor het hospice is inmiddels bijna klaar. De lapjes die de zeventien vrouwen maakten kwamen terug bij Marianne, die ze tot één groot kleed naaide en op een onderkleed vastmaakte. Het quilten, of doorpitten zoals het ook genoemd wordt is gedaan, alleen de donkere rand moet er nog opgezet worden. Het is een ingetogen rouwkleed geworden, dat mooi zal staan over een lijkkist, of op bed als de overledene ligt opgebaard. Marianne: “Het hospice heeft vier kamers, misschien gaan we er nog meer maken. Voor iedere kamer eentje, dat zou mooi zijn.” Deze eerste rouwquilt zal in het
voorjaar worden aangeboden, voordat het hospice zijn deuren aan de Kruisboog opent. ‘Houten Klosjes’ hebben geen eigen
website.

Voor meer informatie over quilten: www.quiltersgilde.nl

Lees dit nieuwsbericht in een Word-document