‘Houten Klosjesclub’ maakt quilt rouwkleed voor hospice

woensdag, 3 november, 2010


Het bestuur van het hospice werd onlangs blij verrast met de toezegging van de
‘Houten Klosjesclub’ die voor het hospice een quilt rouwkleed gaat maken, dat straks dienst kan doen in de rouwkamer van het hospice. Marianne van Miltenburg kwam op dit idee, doordat ze in het televisieprogramma ’Kruispunt’ een prachtige quilt zag. Quiltclubs maken vaak werk voor anderen, waardoor hun werk betekenis krijgt voor derden.

Marianne van Miltenburg en Agnes Mijnhout vertellen vol enthousiasme over hun werkzaamheden. “We komen vijf keer per jaar met ongeveer twintig Houtense dames van diverse leeftijden bij elkaar om hun quiltresultaten met elkaar te delen en om ook met elkaar tot een gezamenlijk werk te komen”, aldus Marianne en Agnes. Dat gezamenlijk bezig zijn is een belangrijk onderdeel van het quilten. “Het patchwork doe je vaak wel alleen, maar uiteindelijk kun je met elkaar op een frame een quilt maken. Hierbij wordt het patchwork van de deelnemers aan elkaar gezet en vervolgens met een gekozen vulling op een onderdoek genaaid. Vervolgens wordt het geheel doorgestikt zodat het patroon van het stikwerk onderdeel uitmaakt van het kunstwerk”, aldus leggen de beide dames dit werkproces uit.

De ‘Houten Klosjesclub’, die zich bezighoudt met quilten, is al twaalf jaar bezig met een vorm van handwerken die eeuwenoud is. Het quilten kwam oorspronkelijk uit Zwitserland naar Nederland en is met de Nederlandse landverhuizers meegegaan naar Amerika. Daar hebben de Amish deze vorm van ambacht tot een kunstvorm verheven, die zelfs een museaal karakter heeft gekregen.
Voor Agnes Mijnhout is het quilten een passie geworden. Haar huis is een quiltcentrum geworden. Men kan zelfs bij haar stoffen voor het quilten bestellen via haar webshop www.minewood.nl.